Ozon został zatwierdzony 26.0.2001 roku w USA, przez FDA oraz USDA, jako środek zwalczający drobnoustroje dla każdej formy żywności, a także dla mięsa i drobiu. Jest bardzo silnym dezynfekantem i znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle żywnościowym. Używany jest do oczyszczania wody – którą pijemy oraz do oczyszczania jedzenia – które spożywamy.


Ozonowanie jest bardzo efektywnym, a jednocześnie bardzo ekonomicznym rozwiązaniem w procesach oczyszczania wody pitnej, przemysłowej, ścieków i powietrza. Skuteczność O3 jest około 50 – krotnie wyższa od popularnego chloru. Nie pozostawia także żadnych toksycznych produktów ubocznych (np. THM w przypadku chloru).
Prawie 100% skuteczność bakteriologiczna ozonu sprawia, że jest on na czele pozostałych środków dezynfekujących. W wodzie obniża liczebność glonów, pierwotniaków, pleśni i grzybów. Zabija bakterie Salmonelli, gronkowca, E.Coli, Listerii, a także zarodniki i laseczki Clostridum.



Producenci napojów używają ozonu do usuwania z wody żelaza, manganu, siarkowodoru i amoniaku, a także dezynfekują nim butelki przed ich napełnieniem.
Winiarnie dezynfekują ozonem beczki dębowe i stacje oraz maszyny, usuwając dzięki temu bakterie, pleśń oraz spory.
W przemyśle mleczarskim wykorzystuje się ozon do czyszczenia maszyn, rozlewni, stanowisk pracy, a także do dezynfekcji kubeczków na jogurty, butelek do mleka, itp.
Przetwórstwo żywności wykorzystuje ozonowanie do oczyszczania warzyw, owoców, mięsa i ryb z pleśni, bakterii i innych drobnoustrojów, w celu przedłużenia ich trwałości. Ozonowaniu poddawane są zarówno produkty początkowe, jak i produkty końcowe, np. kabanosy.
Przechowywanie żywności w otoczeniu ozonu daje niesamowite rezultaty w wydłużeniu czasu magazynowania przy zachowaniu dobrej jakości. Zostaje zahamowany rozwój pleśni i bakterii – co umożliwia przedłużenie okresu przydatności do spożycia.


Podsumowując…. Ozon umożliwia nieszkodliwą, szybką, tanią i skuteczną dezynfekcję. Jest to najkorzystniejsza metoda na zachowanie higienicznego standardu w zakładzie produkcyjnym, a także zapewnienie bezpieczeństwa w spożywaniu żywności przez konsumenta. 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Przeczytaj całość.