Wiele osób pyta czy można ozonować żywność. To dobre i skuteczne rozwiązanie, które wykorzystywane jest przez wiele przedsiębiorstw produkcyjnych. W ofercie usług naszej firmy znajduje się ozonowanie żywności, a w tym tekście przedstawiamy jego najważniejsze cechy i zastosowania. 

Ozon (O3) - alotropowa odmiana tlenu

Czy ozonowanie żywności jest bezpieczne? Oczywiście, że tak. Ozon został zatwierdzony jako środek zwalczający drobnoustroje dla każdej formy żywności - w tym także dla mięsa i drobiu. Miało to miejsce w 2001 roku w USA ze strony FDA oraz USDA. Jest bardzo silnym dezynfekantem i znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle żywnościowym. Na wszystkich kontynentach ozon używany jest do oczyszczania wody, którą pijemy oraz do oczyszczania jedzenia, które spożywamy.

Bezpieczne i skuteczne ozonowanie żywności 

Ozonowanie jest bardzo efektywnym i jednocześnie bardzo ekonomicznym rozwiązaniem w procesach oczyszczania:

  • wody pitnej,
  • wody przemysłowej,
  • ścieków,
  • powietrza.

Skuteczność O3 jest około 50 – krotnie wyższa od popularnego chloru. Nie pozostawia także żadnych toksycznych produktów ubocznych (np. THM w przypadku chloru). Prawie 100% skuteczności bakteriologicznej ozonu sprawia, że jest on na czele pozostałych środków dezynfekujących. W wodzie obniża liczebność glonów, pierwotniaków, pleśni i grzybów. Zabija bakterie Salmonelli, gronkowca, E.Coli, Listerii, a także zarodniki i laseczki Clostridum.

Szerokie zastosowanie ozonu 

Zastanawiasz się jak ozonować żywność? Czy to rzeczywiście powszechne? Producenci napojów używają ozonu do usuwania z wody żelaza, manganu, siarkowodoru i amoniaku, a także dezynfekują nim butelki przed ich napełnieniem.Winiarnie dezynfekują ozonem beczki dębowe i stacje oraz maszyny, usuwając dzięki temu bakterie, pleśń oraz spory. W przemyśle mleczarskim wykorzystuje się ozon do czyszczenia maszyn, rozlewni, stanowisk pracy, a także do dezynfekcji kubeczków na jogurty, butelek do mleka. Przetwórstwo żywności wykorzystuje ozonatory do oczyszczania warzyw, owoców, mięsa i ryb z pleśni, bakterii i innych drobnoustrojów, w celu przedłużenia ich trwałości. Ozonowaniu poddawane są zarówno produkty początkowe, jak i produkty końcowe, np. kabanosy. Przechowywanie żywności w otoczeniu ozonu daje niesamowite rezultaty w wydłużeniu czasu magazynowania przy zachowaniu dobrej jakości. Zostaje zahamowany rozwój pleśni i bakterii – co umożliwia przedłużenie okresu przydatności do spożycia.W konsekwencji ozonowanie żywności ma wpływ na zdrowie człowieka i stan otoczenia. 

Podsumowanie

Ozon umożliwia nieszkodliwą, szybką, tanią i skuteczną dezynfekcję. Jest to najkorzystniejsza metoda na zachowanie higienicznego standardu w zakładzie produkcyjnym, a także zapewnienie bezpieczeństwa w spożywaniu żywności przez konsumenta. 

Sprawdź też inne nasze wpisy:
Ozonowanie w siłowni
Ozonowanie sposobem na alergię

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Przeczytaj całość.